català  |  castellano
(POTSER) LES MILLORS XAPATES DE BARCELONA

Bar Quimet

Text extret del llibre Gent Popular d’Horta. Mingo Borràs. Editat per HortAvui al 2003.

Així és el Bar Quimet

Una de les notes típiques d’Hora és, sens dubte, el bar Quimet de la plaça Eivissa. Un bar que, des que es fundà l’any 1927, encara subsisteix i manté alguns dels trets més característics d’aquella època. És una barreja de l’ara i l’abans; un establiment, que malgrat les tímides reformes, continua essent el casolà cafè de la barriada situat al lloc més neuràlgic del barri.

És molt concorregut, i durant el dia hi passa una gran diversitat de clientela. Allí hi acudeixen l’assidu client del desdejuni i el del cafetó de la tarda; també el desvagat que cerca distracció, el passavolant, el qui té pressa i el qui no en té tanta; el qui hi entra per fer ús del telèfon públic o per trobar-se amb algú, o simplement per comprovar i comentar els resultats esportius, i així mateix els qui manipulen les màquines escurabutxaques o llegeixen el diari bo i engolint la beguda demanada.

I entre tot aquest anar i venir i el brogit de veus, s’hi mouen, absents de tot, els qui arraconats juguen als escacs o al parxís bo i comentant la jugada.

Però el que li dóna aquella nota de color tan arcaic, que diferencia aquest bar dels altres, és la gent gran que s’hi refugia i que roman asseguda al voltant de la taula de marbre prop del finestral, contemplant el moviment del seu entorn bo i conversant entre ells, possiblement del temps de la jovenesa, de les xacres actuals o de les gràcies dels néts i dels besnéts, mentre van absorbint poc a poc la suau beguda que durarà tota la tarda.

És gent veterana d’Horta, gent que porta molts anys a l’esquena i que de segur serva un bon feix de records de l’antiga gent del barri, i també fets i anècdotes de la seva passada època.

Jo m’apropo a la taula on hi ha la qui havia estat mestressa del bar, la Rosita Not, esposa d’en Quimet, que, malgrat els seus 92 anys, roman allí com una estampa de sempre, vetlladora del “seu” local, talment com temerosa que l’enderroquin com els altres que han caigut al seu entorn. Amb un lleu espurneig als ulls, la Rosita va descabdellant un seguit de records i de fets lligats a l’entorn del Bar Quimet, que són corroborats per la seva companya de taula i de joventut, Isabel Ribó, vídua d’en Josep Font de Can Llori, la qual malgrat els seus 96 anys, acostuma a passar l’estona al Bar Quimet, en companyia de les amigues. Cal veure la cara de goig que fa la Isabel quan explica, orgullosa, que és besàvia de deu besnéts i rebesàvia d’un rebesnét! (Poc després de confeccionar aquest article, ens assabentem de la seva mort, ocorreguda el dia 14 de setembre passat. Descansa en pau, Isabel, amb el sant orgull que com a àvia has assolit, una cosa que no tothom ha pogut aconseguir: arribar a ser rebesàvia). Més tard va morir, també, la Rosita; ella i en Quimet no van tenir descendència però el seu esperit serà sempre present a tots els qui el Bar Quimet ha representat alguna cosa. Ens estranya veure buida aquella taula sense la Rosita i la Isabel.

Foto: Façana primitiva del Bar Quimet

Així reunits, tots tres parlem del bar, dels seus típics personatges i dels fets més rellevants. Recorda la Rosita la llunyana època de quan els seus pares eren els cafeters de l’antic Ateneu de la plaça Santes Creus, i ella a penes comptava nou anys d’edat, i de quan, temps després, la seva mare, Emília Vila, obrí la bacallaneria a l’antic mercat de la plaça Eivissa, la qual, amb els anys, passaria a cura de la seva germana Pepeta. Recorda la Rosita que ella, amb no gaire més de deu anys, ja anava al born de Barcelona a comprar les caixes d’arengades per a la venda a la parada.

El bar fou bastit pel matrimoni Quimet Carlús Pitarque i Rosa Not Vilà, dins el local adquirit en règim d’arrendament als baixos de l’edifici construït a la plaça Eivissa cantonada al carrer Rajolers, propietat de Joan Puigbó.

Acabades les obres de condicionament, el bar s’inaugurà l’abril de l’any 1927, amb una gran afluència de gent que hi acudia atreta per la curiositat del nou local i per la novetat de la pianola elèctrica que en Quimet instal•là per a la clientela, la qual escollia la música que més li plaia accionant el botó de selecció corresponent.

Plenament dedicats a l’establiment, el matrimoni tenia cura del més petit detall perquè la clientela s’hi trobés a gust, i la netedat n’era rigorosa. Com a norma, la Rosita efectuava, diu, cada matí la neteja del local, que feia personalment al davant de les noies al seu servei. Les taules de marbre eren fregades amb terra i lleixiu, i amb “Netol” els cercles de llautó que les envoltaven. De la mateixa manera eren fregats el terra i el taulell, i també desempolsat tot el botellam de les prestatgeries. Tot era repassat i ordenat curosament per rebre els primers clients amb flaire de lleixiu i vapors de bon cafè.

Naixia així el que seria el popular bar del poble, l’immortal bar Quimet. El bar que l’actual propietari, en Jaume Jalmar, ha sabut conservar des del dia 4 de maig de 1955, data en què l’adquirí també en arrendament a Joan Puigbò, per cessió d’en Quimet.

Foto: Quimet Carlús
Foto: Rosa Not

Mort l’any 1967, a l’edat de 70 anys, en Quimet Carlús deixaria per sempre més el seu bar, que des del moment que el traspassà, per jubilació continuà freqüentant amb l’esposa, i després l’amo que el succeí, en Jaume Jalmar, talment com volent homenatjar el creador del bar, continua mantenint el nom de Quimet, perpetuant així la popular familiaritat del local.

L’estructura del bar gairebé no ha canviat, i l’establiment serva encara aquell segell que l’ha fet tan cassolà. El fet curiós del cas, i que palesa el respecte que té en Jaume per conservar les tradicions del bar, és que fins i tot han arribat a identificar-lo, persones alienes a Horta, amb el mateix Quimet.

Al llarg de la seva existència, el bar ha estat també el centre de diverses activitats, totes de caire cultural i esportives, com han estat la Unió Atlètica d’Horta, la Unió Ciclista d’Horta i de l’Ajedrez Alfil Club.

© Quimet d'Horta, 2021. Tots els drets reservats  Take Away  |  Nota Legal  |  Política de cookies  |  Condicions d'ús  |  Mapa de la Web
disseny: dommia
Disseny Web
Dommia Solucions Internet
c/ Lepant, 326, Entlo. 1, Desp. 2
08025 - Barcelona
Tel. 902 024 678 | +34 936 241 455
Portfoli visible en: www.dommia.cat